Zadaniem alergologa jest, poprzez wywiad z pacjentem i zlecenie odpowiednich badań, ustalenie przyczyny alergii oraz wdrożenie odpowiedniego schematu leczenia.
Alergia może być wywołana przez:
- alergeny wziewne - substancje, które wdychamy razem z powietrzem, np. kurz i wszystko co wchodzi w jego skład (pyłki, szczątki roślin, zwierząt, pleśń, roztocze), ziarna pyłków roślin, zarodniki grzybów pleśniowych;
- alergeny pokarmowe - występujące w produktach spożywczych substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancje, które po spożyciu wywołują reakcję alergiczną, np. mleko krowie, jaja, orzechy, soja, pszenica itd.
- alergeny kontaktowe - wywołują reakcję uczuleniową po zetknięciu ze skórą, np. metale (chrom, nikiel), tworzywa sztuczne, barwniki, substancje zapachowe, konserwanty;
- leki - najczęściej niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, naproksen, ketonal), antybiotyki, leki stosowane do anestezji (znieczulenia).
Do lekarza alergologa należy się zapisać, gdy o określonych porach roku dokuczają nam następujące objawy:
Specjalista może pomóc również sytuacji, gdy odczuwamy niepokojące objawy po spożyciu określonego produktu albo zetknięciu się z daną substancją. Wówczas może pojawić się: